Realitzem un mural col·lectiu a la nostra oficina de Sant Cosme amb els i les joves de l’Institut Escola del Prat


“Aprofitem els aliments per transformar el món”. Aquest és el missatge que els i les alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut Escola El Prat han volgut llançar a tots els habitants del seu barri, Sant Cosme. El repte a què havien de fer front aquest grup de joves no era fàcil: amb només dues sessions havien d’informar-se de les causes i conseqüències del malbaratament alimentari i dissenyar un mural que servis per sensibilitzar els i les habitants del barri. El resultat va ser excel·lent, i en una tercera sessió amb les talleristes d’Espigoladors i les il·lustradores Eli Elis i Gina Giore, van crear el mural que ara decora la paret de la nostra oficina.

L’eix conductor de les tres sessions, més enllà de la problemàtica del malbaratament alimentari, era el poder de transformació social de l’art. A través de l’expressió artística vam aconseguir posar el punt de mira en les qualitats imaginatives i creatives dels i les joves perquè poguessin expressar-se de forma lliure. En un inici, cap d’ells ni cap d’elles estava massa disposat a deixar-se anar i dibuixar, però a poc a poc els dissenys van anar prenent forma. Totes les idees eren tan bones, que es va decidir fer un mural de disseny col·lectiu. A través d’un procés participatiu que va comptar amb la presència d’alguns membres d’Espigoladors, les propostes de tots els i les alumnes es van agrupar en una de sola.

Amb el disseny acabat, només quedava fer un mural d’art d’allò més gran. Els i les joves, acompanyats de les dues il·lustradores, van venir fins a la nostra oficina, que es troba a pocs metres de l’Institut, i van dibuixar-hi un regal per a tot el barri. Ara tothom que hi passi per davant podrà veure la seva reflexió, i esperem que serveixi per fer pensar a tots els veïns, veïnes i visitants. Els i les joves ja tenen clar que l’aprofitament alimentari és essencial per revertir aquesta problemàtica mediambiental i crear un model més sostenible, però encara falta que moltes persones més entrin a formar part de la comunitat #jonollenço.

Des d’Espigoladors no només celebrem el bon funcionament d’aquests tres tallers i del seu resultat final, també valorem molt positivament la possibilitat de crear sinergies amb diversos agents del barri que ens han brindat. Gràcies a la seva realització hem pogut tornar a treballar amb el professorat de l’institut i amb els responsables del Pla d’Actuació de Sant Cosme. A nosaltres ens encanta fer barri, i també ens agrada molt que ara tothom pugui reconèixer la nostra paret!

Organitza:

Pin It on Pinterest

Share This