“Escoles contra el malbaratament” i “Servim-nos com a casa”: Dues iniciatives per reduir el malbaratament alimentari dels menjadors escolars

 

 

Quan acaba l’hora de dinar, les brosses dels menjadors escolars queden plenes d’aliments. Gràcies al recent estudi del CREDA-UPC-IRTA “escoles contra el malbaratament”, que ha comptat amb la participació d’Espigoladors en el disseny gràfic i l’adequació pedagògica, podem posar xifres a aquest malbaratament alimentari: a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de mitjana són 20,5 els Kilograms d’aliments que es llencen diàriament. Per sort, aquesta realitat no sembla agradar a ningú, i ja han nascut diverses iniciatives per fer-hi front.

Com que les causes del malbaratament als menjadors dels centres escolars són diverses, els projectes que lluiten per a revertir-lo també ho són. A nosaltres ens agraden tots i considerem que son imprescindibles, però avui volem presentar-vos el “servim-nos com a casa”, una iniciativa impulsada per l’empresa 7 i Tria que  es va implementar per primera vegada el curs 2015-2016. Així mateix, també volem introduir-vos algunes iniciatives de l’estudi “escoles contra el malbaratament”.

L’estratègia que proposa 7 i Tria per reduir el malbaratament alimentari és ben senzilla: que siguin els mateixos infants els que se serveixin la quantitat d’aliments que volen menjar. Atorgar-los capacitat d’elecció potencia la seva autonomia i els fa partícips i agents actius de l’espai del menjador, i a més els responsabilitza d’acabar tot el menjar que s’han servit ells i elles mateixes al plat. A l’hora d’escollir la ració d’aliments, els infants tindran en compte la gana que tenen i si l’aliment els ve de gust, i per tant se serviran la quantitat que poden acabar-se.

A través de la conscienciació dels infants i del fet de posar-los al centre de l’acció i l’elecció, s’aconsegueix reduir el malbaratament alimentari que es produeix als menjadors escolars. A més, es potencia el seu procés de creixement i d’autosuficiència, i es multipliquen els espais d’aprenentatge dels centres educatius.

D’acord amb l’estudi del CREDA-UPC-IRTA, iniciatives com aquesta podrien arribar a reduir el malbaratament un 34%. Tot i així, cal tenir en compte que les solucions proposades per aquests centres d’investigació són una mica més àmplies i complexes. Entre altres accions, inclouen un cartell explicatiu del menú diari per facilitar als infants l’elecció de la quantitat; han creat un pòster on es marquen les racions que han aconseguit acabar-se en aquell centre per fomentar la reflexió crítica a través de l’experiència visual, i un semàfor de la gana que orienti als infants sobre la quantitat que haurien de servir-se o demanar; han fet cartells explicatius per pelar correctament la fruita i evitar que acabi a la brossa;  i proposen que els alumnes dinin amb un ambient relaxat després d’haver jugat una estona al pati.

Responsables dels menjadors escolars, si voleu disposar dels materials pedagògics que acabem de citar, entreu al blog  d’escoles contra el malbaratament alimentari i els podreu descarregar. Així mateix, disposareu de 10 consells per reduir el malbaratament alimentari en aquests espais educatius i rebreu instruccions de com calcular la reducció del malbaratament que hagi comportat la introducció d’aquestes mesures.

Organitza:

Pin It on Pinterest

Share This